Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, miękkiego, w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 50 g wody
- ½ łyżeczki soli
Przybranie
- 400 g wody
- 400 g zielonych szparagów, przekrojonych na pół, dolne części obrane
- 200 g sera ementaler, w kawałkach
- 8 - 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 100 g)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1831 kJ / 438 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 32 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11 godz. 30 min
Tarta ratatouille (TM5)
1h 30 min
Sałatka z truskawkami, burratą i bazyliowym pesto (TM5)
20min
Tarta ratatouille (TM6)
1h 30 min
Kurczak w cieście francuskim
45min
Sałatka ziemniaczana ze szparagami i wędzonym łososiem
1hod.
Quiche ze szparagami
1h 35min
Wytrawny wieniec z wędzonym łososiem
2 Std. 20 Min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20min
Spaghetti à la carbonara ze szparagami
35min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1 godz. 15 min
Szparagi zapiekane w szynce
1 Std. 10 Min