Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 370 g ziaren żyta (patrz wskazówka)
- 400 g wody, źródlanej lub przegotowanej (patrz wskazówka)
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 1113.3 kJ / 266.1 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 59.7 g
- Tłuszcz
- 1.3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.1 g
- Błonnik
- 11.9 g
- Sód
- 5 mg
Alternatywne przepisy
Pszenno-żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z maślanką i słonecznikiem
18 godz. 45 min
Chleb „bliźniak” na zakwasie (z naczynia kamionkowego)
16h 30min
Żytni chleb pełnoziarnisty na zakwasie z suszonymi śliwkami
16h 30min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie z pięcioma ziarnami
18 godz. 45 min
Chleb pszenny na zakwasie
12h
Pełnoziarnisty chleb orkiszowy na zakwasie żytnim
17 godz. 20 min
Chleb żytni na zakwasie
17 godz. 25 min
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
18h 20min
Chleb żytni pełnoziarnisty na zakwasie
16u.
Chleb pszenno-żytni z kminkiem na zakwasie pieczony na liściu kapusty
18h 20min
Chleb czworaczek
1 Std. 30 Min
Chleb żytni na zakwasie z siemieniem lnianym
16u.