Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto na tartę
- 75 g masła, schłodzonego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 150 g mąki pszennej, plus dodatkowa porcja do posypania
- 1 szczypta soli
-
½
łyżeczki cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego - 50 g wody
Nadzienie
- 900 - 1000 g jabłek (np. Reneta, Granny Smith, Braeburn, Pink Lady, Pippin, Gravenstein), bez gniazd nasiennych, pokrojonych w ćwiartki
- 30 g cukru
- 10 g masła
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 927.6 kJ / 221.7 kcal
- Białko
- 2.4 g
- Węglowodany
- 34.7 g
- Tłuszcz
- 9 g
- Tłuszcz nasycony
- 5.5 g
- Błonnik
- 3.4 g
- Sód
- 21.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tarta z truskawkami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Tarta cytrynowa z pianą z białek
50min
Focaccia z pomidorkami koktajlowymi
1h 40min
Tarta z winogronami i galaretką
5u. 40min
Tort porowy
1h 30 min
Sorbet cytrynowy
8 godz. 20 min
Tarta z jagodami, kremem śmietankowym i migdałami
2h 50min
Limonkowe ciasto na zimno
2h 50min
Ciasto cytrynowe
2h
Jabłecznik
55min
Placek lotaryński
45min
Tarta z jabłkami (TM5)
1h