Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g cukru
- 150 g masła zimnego, pokrojonego na 2-3 cm kawałki (patrz wskazówka)
- 100 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (patrz wskazówka)
- 1 łyżeczka soli
-
30
g migdałów, w płatkach
lub 30 g migdałów, siekanych - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 50 g octu, do Mycia Wstępnego
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 357.8 kJ / 85.5 kcal
- Białko
- 0.3 g
- Węglowodany
- 7.5 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.6 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 71.2 mg
Alternatywne przepisy
Lody miętowe z czekoladą
8h 30 min
Krem karmelowy (dulce de leche)
1sa 15 dk
Pikantne karmelizowane orzechy z rozmarynem
45 Min
Czarne sezamki
1 Std. 50 Min
Orzeszki ziemne w karmelu
1 Std. 30 Min
Fondue z masła orzechowego z owocami
20 min
Karmelowe toffi
2h
Fondue karmelowe z jabłkami i słonymi preclami
10 min
Lody stracciatella
8 Std. 15 Min
Sos karmelowy
1 Std. 30 Min
Lody z solonym karmelem
14 Std.
Kawowy sos karmelowy
45 Min