Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 40 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia przystawki Varoma, papieru do pieczenia i bułeczek
- 430 g wody
- 40 g mleka
- 5 g cukru
- 10 g soli
- 5 g drożdży świeżych, pokruszonych
-
400
g mąki pszennej chlebowej (typ 750), plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu
lub 400 g mąki manitoba, plus dodatkowa ilość do oprószenia blatu - 1000 g wody, do Mycia Wstępnego
- 1 łyżeczka octu, do Mycia Wstępnego
- 30 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- sól gruboziarnista, do posypania bułeczek
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 523 kJ / 125 kcal
- Białko
- 3.2 g
- Węglowodany
- 20.8 g
- Tłuszcz
- 3 g
- Tłuszcz nasycony
- 0.3 g
- Błonnik
- 0.9 g
- Sód
- 305 mg
Alternatywne przepisy
Bułeczki z krzyżykiem (Hot Cross Buns)
3h 50 min
Pierożki na parze z wieprzowiną
1 Std.
Czarny makaron
1 Std.
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3sa
Mieszanka do wypieku chleba kakaowego z bakaliami
10 min
Wytrawne ciasteczka taralli na oliwie
1 Std.
Pumpernikiel
43 Std.
Spread czekoladowo-orzechowy
12 Std. 10 Min
Zapiekanka serowa z ciastem filo
55 min
Babeczki ziemniaczane
1 Std. 10 Min
Placki ziemniaczane (rösti) z musem jabłkowym
40 min
Aioli
5 dk