Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 - 250 g bakłażana
- ¼ - ½ łyżeczki soli, plus dodatkowa ilość do oprószenia bakłażanów
- 40 - 50 g oliwy z oliwek, plus dodatkowa ilość do smażenia
- 100 g orzechów włoskich, łuskanych
- ½ - 1 ząbek czosnku
- 1 gałązka bazylii, świeżej, tylko liście
- 1 gałązka tymianku, świeżego, tylko liście
- 1 gałązka cząbru, świeżego, tylko liście (opcjonalnie)
- 5 - 10 g papryczki chili, świeżej, bez gniazd nasiennych, pokrojonej na kawałki
- ¼ łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżka białego octu winnego
- ¼ - ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- pestki granatu, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1339 kJ / 319 kcal
- Białko
- 4.9 g
- Węglowodany
- 11.7 g
- Tłuszcz
- 30.3 g
- Błonnik
- 3.6 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Guacamole z gruszką i orzechami nerkowca
10 min
Sycylijska caponata
30min
Gremolata z parmezanem
5 Min
Pasta Mutabal z podpłomykami
1 Std. 35 Min
Bakłażan zapiekany z parmezanem i mozzarellą
1h
Pasta z bakłażana
55 Min
Sałatka z pieczonym bakłażanem z dressingiem tahini
45min
Bolognese z boczniaków z cukiniowym makaronem
50min
Pasta baba ganoush z kminem rzymskim
1 godz. 40 min
Guacamole z mango i żurawiną
20min
Ptysie z kozim serem, miodem i tymiankiem
2 Std. 30 Min
Pasta z pieczonej papryki i orzechów włoskich (Muhammara)
1 godz. 40 min