Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła, miękkiego, w kawałkach, plus dodatkowa porcja do natłuszczenia formy
- 50 g wody
- ½ łyżeczki soli
Przybranie
- 400 g wody
- 400 g zielonych szparagów, przekrojonych na pół, dolne części obrane
- 200 g sera ementaler, w kawałkach
- 8 - 10 plastrów szynki szwarcwaldzkiej (ok. 100 g)
- 200 g śmietany, min. 30% tłuszczu
- 2 jajka
- 1 szczypta soli
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1831 kJ / 438 kcal
- Białko
- 18 g
- Węglowodany
- 20 g
- Tłuszcz
- 32 g
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sernik z białą czekoladą i polewą pistacjową
11 Std. 30 Min
Podpłomyk ze szparagami i orzechami
1h 15min
Tarta z brokułem i łososiem
1 Std. 35 Min
Tarta z gruszkami i serem brie
1 godz. 25 min
Quiche ze szparagami
1 Std. 35 Min
Sałatka z rumienionymi szparagami
20 min
Jabłkowe millefeuille z roszponką i orzechami
15 min
Deska ubijanego sera camembert lub brie
45 Min
Szparagi zapiekane w szynce
1 Std. 10 Min
Kurczak w cieście francuskim
45 Min
Szparagi w tempurze z serowym fondue
45 Min
Kanapki z siekanymi składnikami
2h 15min