Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Kruszonka
- 50 g mąki pszennej
- 40 g cukru
- 40 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
Ciasto
- 2 jajka
- 250 g mleka
- 30 g drożdży świeżych, pokruszonych
- 100 g cukru
- 500 g mąki pszennej, plus dodatkowa ilość do oprószenia
-
1
łyżeczka cukru waniliowego, wykonanego w TM
lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 80 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 1 szczypta soli
- 200 - 250 g malin, świeżych (3-4 maliny na szt.)
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1011.8 kJ / 241.8 kcal
- Białko
- 5.7 g
- Węglowodany
- 37.7 g
- Tłuszcz
- 7.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 4.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 28.3 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżówki z truskawkami i kruszonką
1 Std. 30 Min
Ciasto grysikowe z owocami i galaretką (bez pieczenia)
6 Std. 20 Min
Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką
1 Std. 55 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami i kruszonką
1h
Szarlotka „królewskie góry” (z połówkami jabłek)
1 Std. 45 Min
Jogurtowe ciasto z borówkami
1 Std. 15 Min
Langosze
1 Std. 30 Min
Buchty z powidłami śliwkowymi
2 Std. 30 Min
Bułeczki ze śliwkami i sosem śliwkowym
2h
Ciasto jesienne z gruszkami i jabłkami
1 Std. 15 Min
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Drożdżówki z ricottą i rabarbarem
2hod. 20min