Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 200 g migdałów, w płatkach
- 140 g cukru
- 20 g skórki z cytryny, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 150 g masła, pokrojonego na kawałki
- olej, do natłuszczenia
- 4 jajka
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 80 g soku z cytryny, świeżo wyciśniętego (z ok. 2 szt.)
- cukier puder, do oprószenia
- 1 łyżka dżemu, dowolnego, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1126.1 kJ / 269.1 kcal
- Białko
- 6.1 g
- Węglowodany
- 21.9 g
- Tłuszcz
- 18.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 7 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 51.2 mg
Alternatywne przepisy
Sernik panda
1 godz. 30 min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1 godz. 45 min
Czekoladowe jajka z migdałami
3h 15min
Indyjskie pączki (Gulab jamun)
1 godz. 15 min
Bento z pandami
1h
Jajka faszerowane à la caprese
35 Min
Czekoladki adwentowe
2 Std. 15 Min
Ślimaczki z pigwą i marcepanem
1h 50min
Ukraińskie babki drożdżowe (paski)
5 Std.
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1h
Omlet austriacki z sosem truskawkowym
1h
„Risotto” z pestek słonecznika z czosnkiem niedźwiedzim
13 godz. 40 min