Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 400 g tofu, średnio twardego, pokrojonego na kawałki (patrz wskazówka)
- 120 g cebuli, przekrojonej na pół
- 60 g oleju
- ½ łyżeczki kurkumy, suszonej, mielonej
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej, mielonej
- ¾ - 1 łyżeczka czarnej soli, kala namak (patrz wskazówka)
- ¼ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- 100 - 150 g śmietanki sojowej
- 1 pęczek szczypiorku, świeżego, posiekanego
- 4 kromki pieczywa tostowego lub pełnoziarnistego (ok. 140 g)
- pomidorki koktajlowe, przekrojone na pół lub pokrojone w plastry, do podania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1775.4 kJ / 424.3 kcal
- Białko
- 20.8 g
- Węglowodany
- 29.7 g
- Tłuszcz
- 26.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.8 g
- Błonnik
- 4.9 g
- Sód
- 604.2 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Brokułowa zupa z soczewicą
25min
Paneer w sosie maślanym (Paneer Makhani)
55min
Zapiekanka z ziemniaków i batatów (TM6)
1h
Żurek wegański
35min
Tatar z marchewki; Naleśniki ze szpinakiem w sosie pomidorowym
1h 30 min
Bowl z tempehem i sosem orzechowym (TM5)
1h
Śniadaniowe gniazdka z cukinii (TM6)
35min
Tost z jogurtem tahini i grzybami miso
45min
Grecka zupa z soczewicy
40min
Omlet ze szpinakiem i szynką długodojrzewającą
30min
Ranczerskie śniadanie z fasolą, awokado i jajkiem
50min
Wegański ramen z masłem orzechowym
45min