Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
Ciasto
- 270 g mąki pszennej
- 150 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki
- ½ łyżeczki soli
- 20 - 30 g zimnej wody
Nadzienie
- 300 - 350 g ziemniaków, nieobranych, mieszczących się w szerokiej części podajnika
- 150 g pora, tylko biała i jasnozielona część
- 2 ząbki czosnku
- 5 g natki pietruszki, świeżej, tylko liście
- 50 g oliwy z oliwek
Formowanie i pieczenie
- mąka pszenna, do oprószenia
- 1 opakowanie serka kremowego, śmietankowego (125 g)
- sól, do oprószenia
- pieprz czarny, mielony, do oprószenia
- 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1761.6 kJ / 421 kcal
- Białko
- 6.6 g
- Węglowodany
- 37.1 g
- Tłuszcz
- 27.8 g
- Tłuszcz nasycony
- 13.9 g
- Błonnik
- 2.3 g
- Sód
- 220.7 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Drożdżowa choinka z pesto
2 godz. 20 min
Kremowa zupa pieczarkowa
25 Min
Placek czosnkowo-serowy
2h
Korma z pieczonymi warzywami
55min
Burrito z mięsem mielonym i awokado
25 Min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM5)
1 Std. 15 Min
Galette z krojonymi ziemniakami i porem (TM6)
1 Std. 20 Min
Podpłomyki z ziemniakami i rozmarynem (TM6)
1 Std. 15 Min
Indyjski ryż z kuminem
25 Min
Żurek wegański
35 Min
Curry z kurczakiem i ryżem gotowanym na parze
40min
Kremowa zupa ziemniaczana
45 Min