Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 4 żółtka
- 120 g masła, pokrojonego na kawałki
- 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (opcjonalnie)
- 80 - 100 g soku pomarańczowego, świeżo wyciśniętego
- 1 łyżka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
- ½ - ¾ łyżeczki musztardy Dijon
- ½ łyżeczki soli
- 1 szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- Wartości odżywcze
- na 1 porcję
- Kalorie
- 1129.6 kJ / 270 kcal
- Białko
- 2.6 g
- Węglowodany
- 3.2 g
- Tłuszcz
- 28 g
- Tłuszcz nasycony
- 16.7 g
- Błonnik
- 0.1 g
- Sód
- 309.4 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Sos maślany (sos beurre blanc)
35min
Sos pomidorowy Aurora
20min
Sos berneński
15min
Sos cebulowy (sos soubise)
30min
Sos serowy Mornay
10min
Sos cytrynowy
20min
Holenderska zupa musztardowa
30min
Kremowy dressing francuski
10min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 600 ml
15min
Sos Aurora (pomidorowy beszamel) – 1100 ml
15min
Sos śmietanowo-porowy
30min
Sos holenderski – 500 ml
15min