Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 50 g sera parmezan, pokrojonego na 3 cm kawałki (opcjonalnie)
- 200 g selera naciowego, pokrojonego na kawałki
- 250 g marchewki, pokrojonej na kawałki
- 100 g cebuli, przekrojonej na pół
- 100 g pomidora, pokrojonego na kawałki
- 150 g cukinii, pokrojonej na kawałki
- 1 ząbek czosnku
-
50
g grzybów, świeżych
lub 50 g grzybów, mrożonych, uprzednio rozmrożonych - 1 liść laurowy, suszony (opcjonalnie)
- 6 gałązek mieszanych ziół, świeżych (np. bazylii, szałwii, rozmarynu), tylko liście
- 4 gałązki natki pietruszki, świeżej
-
120
g soli gruboziarnistej
lub 120 g soli, drobnej -
30
g białego wina, wytrawnego
lub 30 g wody - 1 łyżka oliwy z oliwek
- Wartości odżywcze
- na 100 g
- Kalorie
- 424.5 kJ / 101.5 kcal
- Białko
- 4.6 g
- Węglowodany
- 11.2 g
- Tłuszcz
- 4.7 g
- Tłuszcz nasycony
- 1.7 g
- Błonnik
- 4.1 g
- Sód
- 7319.2 mg
Alternatywne przepisy
Koncentrat bulionu warzywnego z ziołami
25min
Sól sezamowa (gomasio)
20min
Koncentrat bulionu warzywnego z pomidorami
30min
Zupa jarzynowa i danie na Varomie
1h 45 min
Masło orzechowe
5min
Koncentrat bulionu grzybowego
25min
Koncentrat bulionu drobiowego
45min
Przyprawa uniwersalna
5min
Koncentrat bulionu mięsnego
45min
Cukier waniliowy
72hod.
Napój migdałowy
10min
Koncentrat bulionu wegańskiego
20min