Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 250 g mleka
-
20
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 2 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 1 łyżeczka cukru
- 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 500 g mąki pszennej, typu 450-550, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 3 jajka (w tym 1 roztrzepane, do posmarowania)
- ¾ łyżeczki soli
- mak, do posypania
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1069.2 kJ / 255.6 kcal
- Białko
- 8.1 g
- Węglowodany
- 40.7 g
- Tłuszcz
- 6.5 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.5 g
- Błonnik
- 1.9 g
- Sód
- 28.9 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Kajzerki
15h 45min
Chleb tygrysi
4 Std.
Słodkie maślane rogale
2h 10min
Słodkie węzełki z rodzynkami
2h 45min
Plecione bułki z makiem
14h 30min
Podłużne bułki pszenne
3 Std. 30 Min
Chleb jogurtowy na długiej fermentacji
14 godz. 50 min
Rogale śniadaniowe
2h 10min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2h 40min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Bajgle z makiem
1 Std. 25 Min
Słonecznikowe bagietki
1h 10min