Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 650 g mąki pszennej chlebowej, typu 650-750, plus dodatkowa ilość do oprószenia
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
-
15
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 1 ½ łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 50 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
- 400 g mleka
- 1 jajko, rozmiar L
- Wartości odżywcze
- na 1 sztukę
- Kalorie
- 1083.1 kJ / 258.9 kcal
- Białko
- 8.6 g
- Węglowodany
- 41.9 g
- Tłuszcz
- 6 g
- Tłuszcz nasycony
- 3.1 g
- Błonnik
- 1.4 g
- Sód
- 183.5 mg
Alternatywne przepisy
Kajzerki
15 Std. 45 Min
Plecione bułki z makiem
14 Std. 30 Min
Świderki z makiem
2h 10 min
Szybkie kajzerki
1 Std. 50 Min
Prosty chleb mieszany
3h 40min
Chleb codzienny na drożdżach
3h 45 min
Bawarski chleb preclowy
2h
Chleb drwala
24h 30min
Bułki-trojaczki z ziarnami
2 Std. 40 Min
Chleb tygrysi
4h
Słonecznikowe bagietki
1 Std. 10 Min
Bułki maślane z ziarnami
2h