Poziom trudności
Większość naszych przepisów jest łatwa do wykonania. Te wymagające więcej czasu i zdolności oznaczone są jako średnie lub zaawansowane.
Czas przygotowania
Tyle czasu zajmie przygotowanie posiłku.
Czas całkowity
To czas konieczny na przygotowanie posiłku od początku do końca: marynowanie, pieczenie, stygnięcie itp.
Liczba porcji
Na tyle porcji wystarcza ten przepis.
Składniki
- 180 g cukru
- 15 - 20 g skórki z pomarańczy, ekologicznej, bez białych błonek (albedo), pokrojonej na kawałki
- 200 g mleka
- 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa ilość do natłuszczenia
-
30
g drożdży świeżych, pokruszonych
lub 3 łyżeczki suchych drożdży (patrz wskazówka) - 500 g mąki pszennej
- 6 żółtek
- ¼ łyżeczki soli
Lukier
- 150 g cukru
- 25 - 30 g soku z pomarańczy, świeżo wyciśniętego
- 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej, pokrojonej na 0,5 cm kawałki, do dekoracji
- Wartości odżywcze
- na 1 kawałek
- Kalorie
- 1593.3 kJ / 380.8 kcal
- Białko
- 7.1 g
- Węglowodany
- 64.2 g
- Tłuszcz
- 11.1 g
- Tłuszcz nasycony
- 6.2 g
- Błonnik
- 2 g
- Sód
- 65.6 mg
W kolekcjach
Alternatywne przepisy
Tort Sachera
3h 30min
Pełnoziarnisty wieniec wielkanocny z jajkami i łososiem
1h 45min
Chleb codzienny na drożdżach
3 Std. 45 Min
Ciasto wiosenna stokrotka
50 Min
Babka drożdżowa z rodzynkami
6 godz.
Angielskie ciasto z bakaliami i marcepanem (Simnel cake)
3 Std.
Czekoladowe jajka z migdałami
3 Std. 15 Min
Czekoladowe ciasto na białkach
1 Std. 10 Min
Tort tiramisu bez pieczenia
7 Std. 30 Min
Przekładane ciasto marchewkowe z orzechami
2h 55min
Cytrynowe ciasteczka z wiosennym wzorkiem
1h
Czeskie ciasto serowe z kratką
1 godz. 50 min